Witamy Was bardzo serdecznie, dziś lecimy z dużą porcją pomysłów na naleśniki.
Naleśniki są dobre w każdym wydaniu i na każdy humor!
Dlaczego?
Dlatego, że:
*Mogą być zarówno daniem głównym jak i deserem;
*Mogą być na słodko, na słono, ostro i jak tylko chcecie;
No tak, jeśli wszystko już jasne to przechodzimy do sedna sprawy.
Na pewno są osoby, które nie wiedzą jak się robi naleśniki bo na przykład nie lubią gotować, albo nie lubili do czasu gdy nie przeczytali właśnie nagłówka tego posta.
Jeśli jesteś jedną z tych osób to rozsiądź się wygodnie i zapoznaj się od początku do końca ze wszystkimi wskazówkami.
Jeśli masz duże doświadczenie w kuchni i uwielbiasz gotować to może na coś Ci się przydamy.
1. JAK ZROBIĆ CIASTO NA NALEŚNIKI?
-Mleko - 1,5 szkl.
-Woda - 1,5 szkl.
-Jajka - 2
-Mąka - 2 szkl.
-Sól - szczypta
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.
PS. Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Skoro wiemy już jak zrobić naleśniki, poznajmy na nie kilka sposobów.
2. NALEŚNIKI GRYCZANE
SKŁADNIKI :
1 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mleka migdałowego lub wody
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Wszystkie składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Smaż na patelni wysmarowanej masłem klarowanym lub olejem rzepakowym.
CIASTO
- 2 jajka
- 0,5 l mleka 3,2%
- szczypta soli
- 180-200 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
DODATKI
- 4-5 bananów
- krem orzechowy
- 2-3 łyżki masła
- niewielka ilość cukru pudru
- niewielka ilość kakao
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 20-30 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki (ok. 10 szt.). Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na naleśnikach układamy pokrojone banany. Naleśniki zawijamy w koperty lub trójkąty. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy zwinięte naleśniki. Smażymy na małym ogniu z obu stron. Gotowe naleśniki posypujemy cukrem pudrem i kakao.
SKŁADNIKI
jajka, 3
mleko, 2 szklanki
woda gazowana, 2 szklanki
mąka, ok 250g
kolorowe barwniki spożywcze w proszku, szczypta
serek kremowy, 300g
cukier puder, 3 łyżki
śmietana słodka, 2 łyżki
mleko, 2 szklanki
woda gazowana, 2 szklanki
mąka, ok 250g
kolorowe barwniki spożywcze w proszku, szczypta
serek kremowy, 300g
cukier puder, 3 łyżki
śmietana słodka, 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, wodę i mieszamy. Dosypujemy mąkę tak, żeby uzyskać nie za gęstą ale też nie zbyt lejącą masę. Dzielimy ciasto na cztery równe części i do każdej dosypujemy inny kolor barwnika. Mieszamy do uzyskania odpowiedniego koloru. Naleśniki smażymy na oliwie lub oleju. Serek ubijamy z cukrem pudrem i śmietanką. Nakładamy masę na usmażone naleśniki i zwijamy w rulon. Dekorujemy polewą czekoladową lub owocami.
SKŁADNIKI:
150 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cukru
2 jajka
250 ml mleka
25 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
NADZIENIE:
450 g szpinaku
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
150 g mozzarelli
Dodatkowo do podania: pomidorki koktajlowe, uprażone orzeszki piniowe
**zamiast sera mozzarella możesz użyć innego sera np. greckiej fety
To koniec naleśnikowego szaleństwa.
Pamiętajcie, że możecie dodawać do nich co tylko chcecie - My podałyśmy Wam tylko kilka przykładów,
Nie ograniczajcie siebie i swojej wyobraźni w kuchni!
Powodzenia i smacznego!
Trzymajcie się, pa!
To koniec naleśnikowego szaleństwa.
Pamiętajcie, że możecie dodawać do nich co tylko chcecie - My podałyśmy Wam tylko kilka przykładów,
Nie ograniczajcie siebie i swojej wyobraźni w kuchni!
Powodzenia i smacznego!
Trzymajcie się, pa!
Same pysznosci ^^
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com